Βραβεύτηκε ο Δήμος Τεμπών και το gotempi.gr

Μια σημαντική διάκριση απέσπασε στην Αθήνα ο Δήμος Τεμπών στα καταξιωμένα βραβεία Best City Awards.

Αναλυτικά, η διάκριση είναι το SILVER  Βραβείο  Best City Awards 2018 για το Δ.Τεμπών στον τομέα Πολιτισμός & Τουρισμός,ανάπτυξη ηλεκτρονικού τοπικού τουριστικού οδηγού,gotempi.gr.

Το βραβείο παρέλαβε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων ο αντιδήμαρχος οικονομικών  κ.Κώστας Τσεργάς και ο  αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ.Λάμπρος Ζάρρας.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Ο Δήμος Τεμπών, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό διείσδυσης των ψηφιακών μέσων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη σημερινή εποχή, στον τομέα τόσο της ενημέρωσης όσο και της κατανάλωσης ,δημιούργησε την επίσημη ψηφιακή Τουριστική πύλη gotempi.gr.

Στόχος του gotempi.gr είναι η προβολή και η προώθηση της «τουριστικής ταυτότητας» του Δήμου Τεμπών, καθώς:

 • Συνδυάζει αρμονικά το βουνό, το ποτάμι και τη θάλασσα, στοιχεία που προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες για ποικίλες δραστηριότητες.
 • Στο Δήμο Τεμπών ανήκουν σημαντικά τμήματα των ορεινών όγκων του Κισσάβου και του Ολύμπου, η ομώνυμη Κοιλάδα και τμήμα της ακτογραμμής του Ν. Λάρισας.
 • Προσφέρεται η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης αφού από το Δήμο Τεμπών διέρχεται ο κεντρικότερος οδικός και σιδηροδρομικός άξονας της χώρας.
 • Η ευρύτερη περιοχή των Τεμπών και του Πηνειού ποταμού έχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του Ελληνισμού από την αρχαιότητα.
 • Παραδοσιακοί οικισμοί όπως αυτοί της Ραψάνης, της Κρανιάς και των ιστορικών Αμπελακίων που ανήκουν στο Δήμο, βρίσκονται σε κοντινή σχετικά απόσταση μεταξύ τους και αποτελούν χωριά με ιδιαίτερη ομορφιά, και τουριστική έλξη.
 • Ο Παραθεριστικός Τουρισμός, είναι έντονος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι αμμουδερές παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά.
 • Πολλές από τις περιοχές του Δήμου Τεμπών αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των έντονων συγκινήσεων – Αθλητικός Τουρισμός.
 • Τα εξαιρετικής καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής αξίας θρησκευτικά μνημεία, δίνουν την ευκαιρία σε περιηγητές και προσκυνητές, να βιώσουν την ιστορία του τόπου- Θρησκευτικός τουρισμός.
 • Η περιοχή του Δέλτα του Πηνειού με τα παραποτάμια δάση την πλούσια πανίδα και τις εκτεταμένες θίνες, ανήκει στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους – Οικοτουρισμός
 • Στο Δήμο Τεμπών παράγονται εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, όπως το κρασί, το ακτινίδιο, η ελιά, το αμύγδαλο, το καρπούζι, τα κάστανα κ.α.

Η προσπάθεια αυτή εμπνεύστηκε από τις εγχώριες και διεθνείς τάσεις και ιδιαίτερα τη σταδιακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος από αυτό που καλείται μαζικός τουρισμός προς άλλες μορφές ήπιου τουρισμού οι οποίες απευθύνονται σε μικρότερες ομάδες επισκεπτών με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά (εναλλακτικός, αθλητικός κλπ). Το κοινό στο οποίο στοχεύει το gotempi.gr είναι, εγχώριες πληθυσμιακές ομάδες, ομάδες από τις Βαλκανικές χώρες όπου δείχνουν τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή, καθώς και κάτοικοι του Ν. Λάρισας και των γειτονικών περιοχών οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών επισκέψεων μικρής διάρκειας,
Τα οφέλη από τη δημιουργία της τουριστικής πύλης είναι :

 • Η ενίσχυση πολλών τομέων της τοπικής οικονομίας από την τοπική αγροτική παραγωγή μέχρι την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 • Η ανάπτυξη της «τουριστικής ταυτότητας» του Δήμου, με την προώθηση της μοναδικότητας και της άριστης παροχής υπηρεσιών.
 • Η βελτίωση της απόδοσης του τουριστικού προϊόντος , με την αύξηση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στο Δήμο και κατ ‘ επέκταση των δαπανών τους.
 • Η τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους.

Για τη δημιουργία της τουριστική πύλης gotempi.gr, συγκεντρώθηκε σύγχρονο και καλαίσθητα επεξεργασμένο φωτογραφικό υλικό, το οποίο προβάλλει τις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος του Δήμου. Η πύλη δεν παραθέτει απλώς στοιχεία για την εκάστοτε περιοχή, αλλά χωρίζεται σε θεματικές ενότητες οι οποίες προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, ενισχύει και ενισχύεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και προωθεί τις ετήσιες και έκτακτες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Δήμου Τεμπών. Είναι προσεγμένη, συνδυάζει όλα τα ποιοτικά στοιχεία του προορισμού και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες κάθε υποψήφιου επισκέπτη, αφού δημιουργήθηκε με έμφαση στα παρακάτω στοιχεία:

Προσβασιμότητα και αναγνωσιμότητα:
Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη ανεξαρτήτως της χρησιμοποιούμενης πλατφόρμας (Η/Υ, κινητό τηλέφωνο, Tablet PC) , του προγράμματος πλοήγησης και της ανάλυσης της οθόνης. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι απλή, τα κείμενα συνεκτικά και το περιεχόμενο έχει μια λογική οργάνωση, προκειμένου η ιστοσελίδα να είναι προσβάσιμη από τον καθένα ανεξαρτήτως της σωματικής του ικανότητας και κατ’ επέκταση εύκολα εντοπίσιμη από τις μηχανές αναζήτησης.

Ταυτότητα και εμπιστοσύνη
Η διεύθυνση της ιστοσελίδας gotempi.gr έχει σχέση με το όνομα του τουριστικού προορισμού «Δήμος Τεμπών». Το περιεχόμενο είναι ακριβές και ενημερωμένο ενώ οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται είναι ρεαλιστικές και αναδεικνύουν την πραγματική εικόνα του προορισμού. Επίσης, Έχει προστεθεί κλειδί κρυπτογράφησης SSL, ώστε να δίνεται από τον Browser η ένδειξη “Secure” στον ιστότοπο

Εξατομίκευση και διαδραστικότητα- Ευκολία πλοήγησης
Εμφανίζεται σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) με δυνατότητα προσθήκης επιπλέον γλώσσας στο μέλλον. Υπάρχει φόρμα για άμεση αποστολή μηνύματος και megamenu πλοήγησης για γρήγορο εντοπισμό πληροφοριών από την αρχική και κάθε σελίδα περιεχομένου. Υπάρχει Breadcrumb σε όλο το περιεχόμενο που βοηθά τον χρήστη να εντοπίσει σε ποια επιμέρους σελίδα βρίσκεται και τη συσχέτιση της με το υπόλοιπο περιεχόμενο. Υπάρχει διασύνδεση περιεχομένου σε όλη την έκταση του site που δημιουργεί πλήρεις διαδρομές πλοήγησης. Επιπλέον ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες με βάση τη γεωγραφική περιοχή ή με ειδικά κριτήρια όπως ο τύπος δραστηριοτήτων.

 Βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης
Λαμβάνοντας υπόψη την υπεροχή των μηχανών αναζήτησης και την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ως μέσο πληροφοριών στο διαδίκτυο, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης. Τοποθετήθηκαν προσαρμοσμένοι τίτλοι ιστοσελίδων, χρησιμοποιούνται Alt tags στις εικόνες, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί WebMaster tools και Google analytics. Επίσης, έγινε σελίδα στο Facebook στην οποία αναρτάται συστηματικά περιεχόμενο με διασύνδεση προς το Site. Για την ενίσχυση της ευρεσιμότητας της ιστοσελίδας καθώς και για την αύξηση της κίνησης προς αυτή, υλοποιήθηκαν προωθητικές καμπάνιες μέσω του Facebook για το ελληνικό κοινό και του Google Adwords για την Γερμανία, Ρωσία, Σερβία και Ρουμανία στην Αγγλική γλώσσα. Οι λέξεις κλειδιά επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά, ώστε να μην χάνονται επισκέψεις.

Τεχνική αρτιότητα
Το περιεχόμενο εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις σελίδες και ανταποκρίνεται με προσαρμοσμένη εμφάνιση σε κινητές συσκευές και Tablet. Δεν υπάρχουν νεκροί σύνδεσμοι, το οπτικοακουστικό περιεχόμενο (εικόνες και video) εμφανίζεται χωρίς πρόβλημα σε όλους τους browsers, η πολυγλωσσία δεν βασίζεται σε σύστημα Google Translate αλλά είναι ανεπτυγμένη κανονικά, ενώ οι μεταφράσεις είναι έγκυρες και σωστές

Ποιότητα Υπηρεσιών
Έχει δοθεί έμφαση στην παρουσία εντυπωσιακών και ελκυστικών φωτογραφιών και γραφικών, στην παρουσία χαρτών, στις περιγραφές τοπίων, και στην αναφορά φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται άμεσα τον τύπο των διακοπών που προσφέρονται και έχει πληροφόρηση για όλες τις εναλλακτικές επιλογές καταλυμάτων της περιοχής. Του παρέχονται πληροφορίες για τοπικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα, τοπικά αγροτικά προϊόντα, είδη δραστηριοτήτων, τοπικές καιρικές συνθήκες, τοπική πολιτιστική κληρονομιά καθώς και για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Συμπερασματικά, το gotempi.gr αποτελεί μια ψηφιακή Τουριστική πύλη με πληρότητα πληροφοριών, χρηστικότητα & έμπνευση!