Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι

migaris

Μία εβδομάδα αφιερωμένη στη λαογραφία του τόπου μας .
Λαογραφικές δράσεις στη Ραψάνη!
Και Φέτος το καλοκαίρι, η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ., διοργανώνει μια εβδομάδα λαογραφικών δράσεων σε διάφορα μέρη του χωριού, που θα πραγματοποιηθεί στη Ραψάνη 23 -31 Ιουλίου. Σκοπός των δράσεων είναι να αναδείξουν την πλούσια παράδοση του τόπου μας, με τρόπο απλό, όπως έκαναν οι παππούδες μας, με αφηγήσεις, παραμύθια, περιπάτους στα γραφικά μας μέρη. Για όλες τις δράσεις τόπος συνάντησης η Βιβλιοθήκη Ραψάνης, μετά θα πηγαίνουμε στα μέρη που θα γίνονται οι δράσεις.
Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους.
Αναλυτικά το πρόγραμμα :
Τρίτη 23 Ιουλίου : 7 μ.μ. Βρύση μου, βρύση μου μαλαματένια …από την Ακάτ’ η βρύση στην Πλαινή.. Μια περιήγηση στις βρύσες της Ραψάνης, που είναι πολλές, ξακουστές για το γάργαρο νερό τους, την αρχιτεκτονική τους, την ιστορία της γειτονιάς τους, διάσπαρτες μέσα στο χωριό.
Τετάρτη 24 Ιουλίου :7 μ.μ. Προαύλιο Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου (1574) – Φτιάχνουμε Αργαλειούς με φυσικά υλικά, κλαδιά, φύλλα, λουλούδια. Πάρτε την φαντασία σας και ελάτε!
Πέμπτη 25 Ιουλίου :7 μ. μ. Αλώνι (Ανήλιο) – Τραγούδι στο αλώνι με τη μουσική ομάδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας. Τραγουδάμε παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας.
Παρασκευή 26 Ιουλίου : 11 π.μ. στη Βιβλιοθήκη Ραψάνης. Τα σημεία μιας παραδοσιακής φορεσιάς : η φορεσιά της Ραψάνης πως ήταν; Οι φορεσιές της Θεσσαλίας μέσα από τα Θεσσαλικά χρονικά και το φωτογραφικό αρχείο της βιβλιοθήκης Ραψάνης.
Παρασκευή 26 Ιουλίου: 9 μ. μ. Προαύλιο Αγίου Αθανασίου Ραψάνης – Νυχτερινή αφήγηση υπό το φώς των κεριών. (Ανάγνωση ως έναυσμα για σκάλισμα της μνήμης, σκέψη, παιχνίδι, σύγκριση με το σήμερα)
Σάββατο 27 Ιουλίου: 5 μ. μ. Άγιοι Θεόδωροι Ραψάνης – Περίπατος στο δάσος «Στη Ραψάνη μια φορά, παρέα με μια βελανιδιά» με την κ.Ελένη Μουσουλή, Μουσειοπαιδαγωγό.
(Σημ.: Η δράση αυτή είναι και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Αγίους Θεοδώρους, σχεδιασμένο ειδικά για να συνδυάσει τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα..)
Κυριακή 28 Ιουλίου : 7 μ. μ. «Εις το Ανήλιο ή εις την Ανάληψι .. Περπατώντας με τα ημερολόγια του Γιώργου Μπρουζιώτη ( από το βιβλίο του Γιάννη Φασούλα). Περπατάμε ακολουθώντας την αφήγηση των ημερολογίων, στα τοπωνύμια, στα μέρη που αναφέρει στην περιοχή του Ανήλιου, παρακολουθώντας νοερά την περιγραφή μιας συμπλοκής στην περίοδο του ‘40.
Δευτέρα & Τρίτη 29-30 Ιουλίου : 29 Ιουλίου 7 μ. μ.- 30 Ιουλίου 11:00 π.μ. Εργαστήρι κεραμικής ζυμώνουμε-πλάθουμε-σμιλεύουμε με χώμα και νερό και με μια πνοή δίνουμε σχήμα και ζωή. Με τον κεραμίστα Γιάννη Ψαρά.
Τετάρτη 31 Ιουλίου : 9 μ. μ. Αγία Παρασκευή (εξωκλήσι στο δρόμο προς Κρανιά) Νυχτερινή αφήγηση με την αγαπημένη μας παραμυθού Λένα Χαϊδούτη. Πάρτε το κερί σας και την κουβερτούλα σας και ελάτε!