Η Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου

Ακολουθείστε τους δρόμους του κρασιού, με οδηγό τη διαδρομή του κρασιού των Θεών του Ολύμπου και γευτείτε το νέκταρ της ελληνικής γης, ανακαλύψτε την μακραίωνη ιστορία του και τα καλά κρυμμένα μυστικά του, που το οδήγησαν στην κορυφή της οινοποιίας διεθνώς.

Η κοιλάδα των Τεμπών αποτελεί το φυσικό νότιο όριο των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος.

Εδώ, στα κρυστάλλινα νερά των πηγών εξάγνισαν οι Μούσες τον Απόλλωνα μετά από το θάνατο του δράκοντα Πύθωνα, μας διηγείται η μυθολογία.

Από εδώ ξεκινά η πρώτη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, η Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου, με σταθμούς τους αμπελώνες της οινοποιίας Tsantali, Dougos, ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ, ΛΙΑΠΗ στη Ραψάνη και τους αμπελώνες της οινοποιίας Κατσαρού στην Κρανιά.

Σκαρφαλωμένη στα 800 μέτρα από τους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, αγναντεύει η Ραψάνη το καταγάλανο Αιγαίο, τον Θερμαϊκό κόλπο, τις παραλίες της Χαλκιδικής, τις κορυφογραμμές της Όσσας και τον Θεσσαλικό κάμπο. Ο αμπελώνας της απλώνεται σ` ένα από τα ωραιότερα τοπία της Ελλάδας, στις βουνοπλαγιές του προφήτη Ηλία. Σ`αυτές τις κορφές γεννήθηκε ο θρύλος του Νέκταρ, του ποτού των θεών του Ολύμπου.

Εδώ βρίσκεται η ζώνη ΠΟΠ Ραψάνη. Το κρασί ΠΟΠ Ραψάνη παράγεται αποκλειστικά από τη συν-οινοποίηση τριών ερυθρών ποικιλιών: Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό.

Από τη Ραψάνη, πολύ εύκολα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τους αμπελώνες στην Κρανιά. Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αποτελούν παράγοντα που συνεισφέρει επιπλέον στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

Επισκέψιμα κελάρια οινοποιίων

gotempi-ktima-tsantali
gotempi-ktima-katsarou
gotempi-dougos
gotempi-ktima-chrisoxoou
gotempi-ktima-liapi