Δήμος Τεμπών, ένας τόπος όπου η βυζαντινή και εκκλησιαστική παράδοση αναβιώνεται μέσα από τα βυζαντινά μοναστήρια και τους ναούς

Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί παγκόσμια τουριστική και ταξιδιωτική τάση υπογραμμίζοντας την ανάγκη του ανθρώπου διαχρονικά να συνδέει τον εαυτό του με το Θείο. Ο άνθρωπος ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα με την πίστη του σαν οδηγό, για να τελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα σε τόπους ιερούς.

Ο Δ. Τεμπών με το φυσικό του κάλλος σε συνδυασμό με τα εξαιρετικής καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής αξίας θρησκευτικά μνημεία δίνει την ευκαιρία σε περιηγητές και προσκυνητές από όλον τον κόσμο να νιώσουν και να βιώσουν την ιστορία του.

Τα μοναστήρια που αξίζει να επισκεφτείτε στο Δ. Τεμπών είναι
η Ιερά Μονή Νικόδημου, η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Ιερά Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσας

Ιερά Μονή Νικόδημου

Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στα χωριά Πυργετός και Αιγάνη, και αριθμεί επτά μοναχούς και τρεις δοκίμους.

Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ

Η Ιερά Μονή των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Λαρίσης βρίσκεται σε μια πανοραμική τοποθεσία στους πρόποδες του Ολύμπου, 40 χιλ. περίπου από τη Λάρισα, μεταξύ των χωριών Πυργετού και Αιγάνης. Στο Καθολικό των Νεοφανών Μαρτύρων φυλάσσεται τεμάχιο Λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ.

Μονή Αγίου Ραφαήλ Δ, Τεμπών
Μονή Αγίου Ραφαήλ Δ, Τεμπών

Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή πλάι σε βαθύσκιο χαράδρα μεταξύ των χωριών Πυργετού, Ραψάνης και Κρανιάς.

Μονή Μεταμόρφωσης Ραψάνης
Μονή Μεταμόρφωσης Ραψάνης

Μετά από πολλά χρόνια ερείπωσης εγκαταστάθηκε στη μονή η ενάρετη και ονομαστή για την ανδρεία και υπομονή της, Γερόντισσα Χριστονύμφη, η οποία παρέμεινε σε αυτή για τριάντα περίπου χρόνια έως της κοιμήσεως της κατά την 14η Δεκεμβρίου 2011.

Σήμερα, εγκαταβιούν στην Ιερά Μονή η Γερόντισσα αυτής Υπομονή μοναχή, δύο μοναχές και μία δόκιμη.

Μονή Μεταμόρφωσης Ραψάνης
Μονή Μεταμόρφωσης Ραψάνης

Ιερά Μονή της Παναγίας Γλυκοφιλούσας

Το 1997 στη Ραψάνη του νομού Λάρισας ιδρύθηκε η Ιερά Μονή (Ιερό Ησυχαστήριο) της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, Είναι ένα από τα 8 γυναικεία μοναστήρια σήμερα στην Ελλάδα που έχουν την πνευματική καθοδήγηση του γέροντος Εφραίμ.

Το μοναστήρι είναι αρκετά φιλόξενο και περιποιημένο.