Δήμος Τεμπών, ένας τόπος όπου η βυζαντινή και εκκλησιαστική παράδοση αναβιώνεται μέσα από τα βυζαντινά μοναστήρια και τους ναούς

Τα σήμαντρα της πίστης αντιλαλούν στις βουνοπλαγιές και στις καταπράσινες τοποθεσίες. Βυζαντινά μοναστήρια και ναοί, μνημεία αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής αξίας, θα σε βοηθήσουν να συνδεθείς με τα Θεία και φυσικά με τον καλύτερο εαυτό σου. Μοσχοβολά ο τόπος από τη θέαση του Θεού ανάμεσά μας.

Τα μοναστήρια που αξίζει να επισκεφτείτε στο Δ. Τεμπών είναι
η Ιερά Μονή Νικόδημου, η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Ιερά Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσας

Ιερά Μονή Νικόδημου

Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στα χωριά Πυργετός και Αιγάνη.

Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ

Μεταξύ του Πυργετού και της Αιγάνης, στους πρόποδες του Ολύμπου, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγ. Ραφαήλ. Στο Καθολικό των Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Λαρίσης, φυλάσσεται τεμάχιο Λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ.

Μονή Αγίου Ραφαήλ Δ, Τεμπών
Μονή Αγίου Ραφαήλ Δ, Τεμπών

Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Στο ξωκλήσι στη χαράδρα, εκεί που οι ασβεστωμένοι τοίχοι, το κρύο νερό και ο βαθύς ίσκιος των δέντρων σε καλούν να προσευχηθείς, δεν μπορεί παρά να νιώσεις ανάλαφρος και ήρεμος. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κρανιά, Ραψάνη και Πυργετό και χάρη στη γερόντισσα Χρυστονύμφη που έζησε εκεί για 30 χρόνια, διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Μονή Μεταμόρφωσης Ραψάνης
Μονή Μεταμόρφωσης Ραψάνης

Μετά από πολλά χρόνια ερείπωσης εγκαταστάθηκε στη μονή η ενάρετη και ονομαστή για την ανδρεία και υπομονή της, Γερόντισσα Χριστονύμφη, η οποία παρέμεινε σε αυτή για τριάντα περίπου χρόνια έως της κοιμήσεως της κατά την 14η Δεκεμβρίου 2011.

Σήμερα, εγκαταβιούν στην Ιερά Μονή η Γερόντισσα αυτής Υπομονή μοναχή, δύο μοναχές και μία δόκιμη.

Μονή Μεταμόρφωσης Ραψάνης
Μονή Μεταμόρφωσης Ραψάνης

Ιερά Μονή της Παναγίας Γλυκοφιλούσας

Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1997 στη Ραψάνη και είναι επισκέψιμο.